Bugun...



Bitcoin madenciliği hakkında

Yazımıza son dönemlerin gözde kripto para sistemi Bitcoin’den bahsederek başlayalım. Elektronik para birimi Bitcoin’in herhangi bir resmi kuruluş, merkez bankası ile ilişiği bulunmamaktadır.

facebook-paylas
Tarih: 06-07-2022 09:46

Bitcoin madenciliği hakkında

Bitcoin ağı 03 Ocak 2009 yılında kullanılmaya başlandı. Yazarı Satoshi Nakamoto fakat, gerçek adının bu olmadığı düşünülüyor. Şimdiye kadar olan maksimum Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıdır. 2013 itibari ile dolaşımdaki toplam Bitcoin’lerin toplam değeri, 1,2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibari ile 8,2 milyar dolar seviyeye ulaşmıştır.

 

BİTCOİN SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR

 

Öncelikle bilgisayar veya akıllı telefonlarınıza Bitcoin cüzdanı yükleyerek işe başlayabilirsiniz. Kimliğiniz gizlidir fakat hesaplarınız herkes tarafından görünebilir. Bu özellik sayesinde Bitcoin alım ve satımlarda gizlilik sağlanmış olur. Bitcoin için en büyük güç Blockchain teknolojisi olarak gösterilir. Bitcoin sistemini anlamak için öncelikle Blockchain teknolojisinin nasıl çalıştığını kavramanız gerekmektedir.

 

Herhangi bir merkez tarafından yönetilmeyen Blockchain sisteminde yaptığınız tüm işlemler kayıt altına alınır. İşaretçiler ve bağlantılı listeler olarak temel iki veri yapısı kullanır. İşaretçiler değişkenlerin nerede olduğunu belirtir ve veriyi tutan değişkenleri işaret ederler. Böylece toplanan kayıtlar blokların içinde yer alır.

 

Dijital ortamda bulunan veriler bitcoin cüzdanlarında saklanıyor. Cüzdanlar açık (Public) bir de kapalı (Private) olmak üzere iki anahtara sahip. Kapalı anahtar (Private) sayesinde bitcoin cüzdanına erişim sağlanır ve gizlidir.

 

Bitcoin transferi yapmak için ise, bitcoin cüzdanları arasında açık anahtar (Public) ile Bitcoin blockchain ağı üzerinden işlem yapılır.

Gerçekleştirilen her bir işlem Bitcoin blockchain ağı üzerinden onaylanır ve bu şekilde kayıt altına alınır. Bu sayede sahip olunmayan bitcoinler ile işlem yapılmasının önüne geçilmiş olur.

 

Bitcoin Madenciliği Nedir ?

 

Bitcoin Madenciliği; Mining adı verilen para oluşturma işlemine verilen isimdir. Madencilik ise, matematiksel işlemleri ve hesaplama yeteneğini kullanarak gerçekleştirilen işlemlere denir.

Bitcoin ağında önemli bir faaliyet olan Madencilik yoğun miktarda enerji tüketmektedir. Ve elde edilen karın devamlılığı için özel bir donanıma ihtiyaç bulunmaktadır.

 

Sunulan Bitcoin yazılımını indirerek genel olarak ekran kartları üzerinde, ağır işlemci gücü gerektiren işlemleri programlayan Bitcoin ağındaki düğümlere madenci denir. Madencilik sayesinde Blockchain’de yalnızca meşru olan işlemlerin doğrulanmasına izin verilir.

Bitcoin madencilerinin temel olarak iki şeye ihtiyaçları vardır. Madencilik donanımı ve enerji. Madenciler, enerji ve işlem güçlerini “Proof Of Work” tabanlı, kripto para ağına katkı sağlayan bilgisayar sahipleridir. İlk madenci kazanılan para biriminin bir kısmını ödül olarak alır. Bu ücrete ise blok ödülü adı verilir.

 

Bu blok ödülleri, herkesin sürece katılmasını ve ağın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sistem olmadan Blockchain teknolojisi çalışmaz.

Madenciler, sisteme yeni Bitcoinler üretip, bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmeti karşılığında Bitcoin alarak kazanç sağlamaktadır. Bitcoin madencilik sistemi, altın madencilerin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilir. adını da buradan alıyor.

 

Bitcoin madenciliği sisteminde, toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma girene kadar üretim devam edecek ve üretim süreci duracak. Sürecin durmasının ardından, madenciler işlem masrafları üzerinden desteklenecek.

Madencilerin amacı fazlasıyla karmaşık olan kriptografik bulmacayı çözebilmektir. Bulmacayı çözmek kadar ilk çözen olmak da, madenciler için oldukça önemlidir. Bulmacanın çözümünü bulan ilk madenci, çabalarının ödülü olarak yeni basılan Bitcoin’den bir miktar alır.

 

Kriptografik bulmacanın zorluğunun artması da söz konusudur. Ne kadar çok Bitcoin birimi çıkartılırsa, bilmecelerin zorluğu da aynı oranda artmaktadır. Dünya çapında Bitcoin madenciliğinden elde edilen miktarın, günlük 35 milyon dolar olduğu söylenir. Durum böyle olunca da, özellikle Türkiye’de Bitcoin madenciliği ile kazanç elde etmeye çalışan kişilerin sayısı her geçen gün artmakta.




Kaynak: HerTeknoloji Editör Ekibi




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kripto/Coin Dünyası Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI