Bugun...



İnşaat mühendislerine lazım olan programlar

İnşaat mühendisliği son yıllarında en popüler meslekleri arasında yer alıyor. İnşaat mühendisliği kendi içinde çeşitli alanları kapsamasından dolayı, farklı dallarda uzmanlaşmayı gerektirmektedir.

facebook-paylas
Güncelleme: 25-07-2022 15:25:21 Tarih: 25-07-2022 15:19

İnşaat mühendislerine lazım olan programlar

İnşaat Mühendisliği Nedir ?
İnşaat mühendisliği; tekniği, malzeme ile buluşturup, plan, proje, yapım ve denetlemesi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisliği denilince birçok insanın aklına ilk gelen şey, evlerin ve binaların yapımından sorumlu oldukları geliyor.
İnşaat mühendisliği hakkında eksik bilgileri bu yazımızda tamamlayacağız. Ulaşım alanında büyük başarı elde etmiş metro-hızlı tren projeleri, köprüler, limanlar, barajlar, su kemerleri, tüneller, havaalanları, demir yolları gibi birçok yapının projelendirilip planlanmasını ve denetlenmesini İnşaat mühendisleri yapmaktadır.
Mühendislik 4 ana daldan oluşmaktadır. Bunlar; Kimya Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliğidir.

 

İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalları Nelerdir?
İnşaat mühendisliği de kendi içinde anabilim dallarına ayrılmıştır. Bunlar; Yapı, Mekanik,  Hidrolik, Geoteknik, Ulaştırma, Yapı İşletmesi ve Yapı Malzemeleri Anabilim dallarıdır. İnşaat mühendisliği anabilim dalları ile kısaca bilgi verelim.

Yapı Anabilim Dalı
Yapı analizleri ile ilgili konularda taşıyıcı sistem tasarımları yapan mühendislik dalıdır. Yapı mühendisliği, inşaat mühendisliği mesleği için her zaman en önemli alan olarak kabul edilmiştir. Yapı mühendisliğinin amacı, yapılar için güvenlik, dayanıklılık, yeterli donanım ve kullanım amacına uygun  olmasını sağlamaktır.

Hidrolik Anabilim Dalı
Hidrolik mühendislik dalı, inşaat mühendisliği altında su ile ilgili yapılarla ilgilenen mühendislik dalıdır. Hidrolik mühendisinin görevi; kıyı ve liman yapıları, atık yer altı sularının toplanma merkezleri gibi su ile bağlantısı bulunan her yapının tasarımların işleyişinden ve geliştirilmesinden sorumlu kişilerdir.


Geoteknik Anabilim Dalı
Geoteknik anabilim dalı, inşaat mühendisliğinin en çok önem verilen dalıdır.
Geoteknik mühendisi, zemin mekaniği ve zemin dinamiği gibi bilim dalları inceleyen, zemine uygun yapıları belirleyen kişilerdir. Zeminleri insanlar için güvenli ve yaşanabilir hale getirmek için çalışmalar yapar.

Ulaştırma Anabilim Dalı
Ulaştırma mühendisleri, yapılması istenen ulaşım sisteminin planını, inşaat alanının yapıya uygun olup olmadığını hesaplayarak, gerekli malzeme ve donanımı sağlamak ile sorumlu kişilerdir.

Yapı İşletmesi Anabilim Dalı
Yapı işletmesi ve yapı anabilim dalı, çimento, çelik, ahşap plastik gibi malzemelerin imalatı, kalite kontrolü, deneysel çalışma ve projelendirme konuları ile ilgilenir.

 Yılda ortalama 10 bin mezun veren İnşaat Mühendisliği bölümü, toplumun taleplerine ve isteklerine her anlamda uyum sağlayarak ve gelişen teknoloji sayesinde sürekli olarak sistemini revize ederek, bu anlamda donanımlı eğitimler veren ve mezun olan öğrencilerine dünyanın her yerinde iş imkanı sunan son zamanların yükselişte olan meslekleri arasındadır.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ HANGİ PROGRAMLARI KULLANIR ?
Yazımızın devamında, Askeri mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalı olan, İnşaat mühendisliği öğrencilerinin kullanması gereken programlardan bahsedeceğiz.
İnşaat mühendisliğini meslek olarak seçtiyseniz, birçok farklı alanda görev alabileceğinizi biliyorsunuz. Bu yüzden öğrenmeniz ve bilmeniz gereken bazı yazılım programları mevcut. Öğrencilerin yazılım programlarına fazlasıyla önem verdiğini vurgulayan eğitmenler, eğitim süreçleri içinde öğrenmeleri gereken programları öğrenecekler ve kendilerini fazlasıyla geliştirecekler.
Öğrenciler yazılım programları üzerinde çok fazla duruyorlar ama asıl önemli olanın programları öğrenmek değil, program üzerinde yapabilecekleri iş konusunda gelişmeleri olduğunu vurguluyorlar.
 İnşaat mühendisliği için, elbette öğrenciler açısından baskın olarak görülen yazılım programlarını öğrenmek şart. Fakat, öğrencilerin temel hedefinin, bu programları kullanarak gerçekleşmiş bir proje üzerinden bir işi hayata geçirmek olmalıdır. 

      AUTOCAD

Mühendislik mesleği için en çok kullanın tasarım programı Autocad; teknik çizim ve projelerin 2D alt yapıda oluşturulması için kullanılır. Öğrencilerin programı geliştirmek için, mevcut projeleri incelemesi ve basit çizimler yaparak pratik yapmaları gerekir.

   MS EXCEL   

Bu yazılımı bilmek tüm hesap işlemlerini hesap makinesi ile yapmak demektir. İnşaat sektörü içinde özellikle teknik ofislerin vazgeçilmez yazılım programıdır. İnşaat mühendisliği öğrencileri için bu yazılım programını pratik yaparak geliştirmeleri en önemli unsurlardan biridir. 

MS WORD VE  POWERPOİNT 

Öğrenciler için bu iki programda tasarım olarak gelişmek büyük önem taşıyor. Bir mühendisin eğitim ve iş hayatı süresinde iyi rapor yazabiliyor olması gerekmektedir. İş hayatında en temel unsur rapor yazabilme beceresinin üst seviyede olmasıdır. Bu programları geliştirmek için, bir rapor denemesi yapabilir veya bu konu ile alakalı tezleri inceleyebilirsiniz. 

STA4CAD  

Sta4cad, iş alanında herkesin statik alanda bilgisi olması gerektiği için öğrencilerin derslerinde sıkça işlenmekte ve öğrencileri bu alanda geliştirmek adına, STA4CAD yazılım programı üzerinde yazılan tezleri araştırmaları söylenir. Her ne kadar yazılımı çok iyi bilseniz de tüm yazılım programları ve alanlar için geçerli olan husus, bu program için de geçerlidir. Sahada çalışan bir mühendisin STA4CAD programını donanımlı şekilde kullanıyor olması, pratik anlamında eksiklikleri var ise, bu açığı kapatmaya yetmeyecektir. O yüzden önemli olan her zaman pratik yapmak ve projeler üzerinde incelemelerde bulunmaktır. 


IDECAD 

Ide Yapı şirketi tarafından piyasaya sürülen bu yazılım programı tasarım, çizim, statik yapıların yönetmelikler etrafında analizini ve hesaplamalarını yapar. Modellemeler yönetmeliğe uygun yapılabilir. 


İnşaat mühendisliği için gereken bu bütün yazılım programlarını öğrenmeniz temelde önemli bir unsur olsa da, öğrencilerin asıl hedefinin yazılım programlarında öğrendikleri sahada pratik yapmalarıdır. 

 




Kaynak: HerTeknoloji Editöryal




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Tekno/Bilim/Sanayii Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI