Bugun...



Temizlenmeyen telefonlar ciddi hastalıklara davetiye çıkartıyor

Telefon temizliği sağlığımıza etkileri açısından büyük önem taşıyor. Bakterilerin, virüslerin yol açacağı rahatsızlıklardan korunmak için telefonları ve diğer dijital cihazları belli aralıklarla temizlemeye ihtiyacımız var. Özellikle Coronavirüs riskine karşı telefon temizliğini ihmâl etmemek gerekiyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 21-06-2022 11:10:56 Tarih: 21-06-2022 11:04

Temizlenmeyen telefonlar ciddi hastalıklara davetiye çıkartıyor

Telefonlarımız Ne Kadar Temiz?

-Deyim yerindeyse- hiç elimizden düşürmediğimiz, hayatımızın bir parçası olan telefonlar, iyi temizlenmediği takdirde sağlığımız için büyük bir tehdit oluşturuyor. Çünkü telefonların yüzeyinde göremediğimiz yüzbinlerce bakteri var.

Bir araştırmaya göre, cep telefonundaki bakteri sayısı bir klozetten çok daha fazla! Öyle ki, sadece tek bir karede bile tam 25 bin mikrop barınıyor.

Telefonların elden ele pek çok kişi tarafından kullanılması, farklı yüzeyler üzerine bırakılmaları, tuvalet dâhil hayatımızın her alanında olmaları mikrop bulaşma riskini artırıyor.

Peki bu zararlı mikroorganizmaların sağlığımızı bozmaması için telefonlar nasıl temizlenmeli?

Telefon Temizliği Nasıl Yapılır?

Her şeyden evvel, telefonunuza dokunmadan önce ellerinizi yıkayabilir veya en azından bir ıslak mendil ile silebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzu banyoya veya tuvalete götürmekten kaçınmalısınız. Havaya yayılan mikroplardan bir kısmı telefon yüzeyine tutunarak burada çoğalabilir.

Telefon temizliği yaparken dikkat edilecekler arasında öne çıkan hususlardan biri; aseton, çamaşır suyu, cam temizleyici, sabun veya deterjan kullanmamak. Bu ürünler telefonunuzun bozulmasına neden olabilir. Islak mendillerin ise temizleyicilik noktasında pek etkili olduğu söylenemez.

Bu arada telefon kılıfı kullanmak, telefonun kirlenme riskini oldukça azaltıyor. Üstelik bu ürünler telefonu darbelerden de koruyor. Mikroplar ile telefon arasında kalkan görevi üstlenen telefon kılıfları, cihazınızı daha temiz tutmanıza yardım edecek. Tabii ki bunları belli aralıklarla temizlemeyi unutmayın.

Öte yandan telefonun hoparlör bölgesindeki bakteriler kulaklarınızda enfeksiyona sebep olabilir. Bundan dolayı telefon görüşmelerinizi kulaklık aracılığıyla gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

İşte, cep telefonu nasıl temizlenmeli? Diye merak edenler için en iyi yöntemler:

1.Dezenfektan

Temiz bir beze el dezenfektanı döküp telefonunuzu onunla silebilirsiniz. Bunun için alkol oranı yüksek bir dezenfektan kullanmalısınız.

2.Mikrofiber Bez

Bunlar mikropları öldürmüyor fakat yüzeyden toplamaya yardımcı oluyor. Bez ile işiniz bittiğinde çöp kutusuna atmayı unutmayın.Tekrar kullanacaksanız mutlaka yüksek sıcaklıkta yıkayın.

3.Etil Alkol

Eczaneden ezopropil alkol ya da etil alkol satın alabilirsiniz. %70 oranında seyreltilmiş olmasına dikkat edin.

Telefonunuzu kapatın. Kapağını, tüm aksesuarlarını ve bataryasını çıkarın. Yumuşak bir havluyu veya bir parça pamuğu alkol ile ıslatın. telefon temizleme yöntemi olarak bunu kullanın. Telefonunuzu silerken nazik hareketlerle temizlemeye özen gösterin. Bu işlemi %70 alkol içeren mendillerle de gerçekleştirebilirsiniz.

4.Kart Yuvası ve Batarya Temizliği

Telefonunuzu parçalara ayırmanız mümkünse, 3 ayda bir kart yuvası ve batarya temizliği de yapmalısınız. Bataryayı toz önleyici mendil veya pamuk ile temizleyebilirsiniz. Kart yuvasını ve diğer ayrıntı bölgeleri ise kullanılmamış bir diş fırçasıyla veya kulak çöpü yardımıyla temizlemeniz mümkün.

5.Şarj ve Kulaklık Girişi Temizliği

Telefon nasıl temizlenir? Diye düşünüyorsanız, en çok toz tutan bu noktalara da ayrı bir önem vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu bölgeleri de yine diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz. Şarj girişi için toz önleyici ayaklıklardan, kulaklık girişi için telefon süslerinden yardım alarak toz oluşumunu azaltabilirsiniz.

6.Ekran ve Arka Kasa Temizliği

Bu bölgeleri ekran temizleyici spreylerle temizleyebilirsiniz. Islak mendil kullanmayın çünkü telefonda çizik oluşturabilir. Ayrıca telefonunuzu bakterilerden, tozlardan ve çiziklerden korumak için bir ekran filmi kullanabilirsiniz. Bunların 3 ayda bir değiştirilmesi gerekiyor.

Sonuç olarak telefon temizliği ve sağlığımıza etkileri asla hafife alınmayacak bir konu. Hastalığa yol açabilecek patojenlere karşı düzenli telefon temizliği yapmamız gerek. Yoksa telefondaki mikroplar ellerimize ve temas ettiğimiz yüzeylere bulaşarak pek çok hastalığa davetiye çıkarabilir.




Kaynak: HerTeknoloji Haber Ekibi




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Mobil Dünya Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI