Bugun...



Yurt dışı telefonlarını kayıt ettirmek

Ülkemizde satılan teknolojik aletlere, dolar bazında gerçekleşen fiyat artışı nedeni ile ulaşmak son zamanlar pek de kolay olmuyor. Bu nedenle imkanı olan vatandaşlar, yurt dışından akıllı telefon getiriyorlar. Bu sayede büyük ölçüde kar etmiş oluyorlar. Yurt dışından kendi veya yakınları için telefon getirenlerin yanı sıra, ticari amaçlı bu işi yapanların sayısı da oldukça fazla.

facebook-paylas
Güncelleme: 26-07-2022 10:42:37 Tarih: 26-07-2022 10:40

Yurt dışı telefonlarını kayıt ettirmek

Peki yurt dışından aldığınız telefonu satmak isterseniz ne yapmanız gerekecek. Artan kur nedeni ile tüketiciler eskisi gibi en son çıkan akıllı cihazları tercih edemiyor. Onun yerine daha orta seviyede özelliklere sahip akıllı telefonlara yönelmek zorunda kalıyor. Yapılan bir istatistik araştırma sonucunda, 2020 yılında Türkiye’de 12 milyonun üzerinde telefon satışı yapıldığı açıklandı. Bu durum özellikle 2021 yılında, küresel salgın korona virüsün tüm dünyada ekonomi piyasasını olumsuz etkilemesi nedeni ile azalmasına sebep oldu. 

Birçok vatandaş bu sebeplerden dolayı amiral gemisi cihazlara sahip olmak amacı ile kaçak telefonlara yönelme durumda kalıyorlar. Amiral cihazlar her ne kadar ülkemiz piyasasına oranla fiyat olarak daha uygun ve kolay ulaşılabilir olsa da, ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Kaçak telefon dediğimiz zaman kulağa illegal gelebilir. Aslına bakılırsa evet yurt dışından kaçak telefon getirmek ülkemiz yasaları gereği illegal kabul ediliyor. 

Resmi olarak satılan akıllı telefonlar; vergilerin eklendiği, gümrük kaydının yapıldığı, devlet tarafından resmi olarak tanınmış garantili ve güvenilir ürünlerdir. Bu sebeplerden dolayı, dolar bazındaki kur artışının akıllı cihazlara eklenmesi durumunda vergilerin artması da kaçınılmaz bir durum oluyor. Akıllı cihazlardaki kur artışı nedeni ile birçok vatandaş kaçak telefonlara yöneliyor. 


Kaçak cihazların, ülkemizde resmi olarak satışı yapılan cihazlardan donanım ve yazılım olarak herhangi bir farkı bulunmuyor.  Yurt dışından alınan cihazlar resmi işlemleri yapılmadığı için kullanıcılarına, cihazla ilgili yaşayacakları problemler için garanti vermiyorlar. Bilindiği üzere ülkemizde resmi kanallar aracılığı ile satışı yapılan tüm akıllı cihazlar için,  kullanıcılara en az iki yıl garanti veriliyor. 

Her ülkenin kendine ait bir KDV sistemi bulunmaktadır. Turist vizesi ile bulunduğunuz bir ülkede, satın alacağınızın cihazın vergilerinin tümünü ödemek zorunda değilsiniz. Yurt dışında telefonu aldığınız kurumdan “tax refund formu” talep edin ve bu formu doldurun. Bu form ile birlikte, havaalanında bulunan tax ofislerine giderek telefonu satın almış olduğunuz vergi miktarının iadesini alabilirsiniz. Fakat bu durum Amerika için geçerli değildir. Amerika Birleşik Devleri için satış vergisi bulunmayan sadece beş eyalet bulunmakta. Bu eyaletler; Montana, Alaska, New Hampshire, Delaware ve Oregon’dur. 

Dünyanın en pahalı akıllı cihaz satan ülkeleri ucuzdan pahalıya sıralaması ile şu şekildedir; 

Rusya 
Brezilya
Türkiye 

Yurt dışından kaç adet telefon getirebiliriz ? 

Bilindiği üzere 3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanunu ile  artık vatandaşlar Türkiye’ye iki adet telefonu yasal olarak aynı anda getiremeyecek. Belirlenen sayıdan fazla akıllı telefon getiren kişiler, gümrük memurları tarafından belirlenecek ve satın aldıkları cihazının iki katı vergisini ödemek durumunda kalacaklar. Yasal olmadığı için yurt dışından getirilen ikinci cihazın IMEI numaraları BTK’ya bildirilecek. Bu kişilere yasa dışı bir iş yaptıkları için, cezai vergi uygulanacaktır. 


^


Yurt dışından getirilen telefonların kaydı nasıl yapılır ?

2020 yılı itibari ile yurt dışından getirilen telefonlar için, pasaport kayıt ücreti 1838 TL telefon harcı ödemeniz gerekiyor. Bu konuda bilmeniz gereken önemli bir husus bulunuyor. Bir pasaporta 3 senede yalnızca 1 adet akıllı cihaz kaydı yaptırabilirsiniz. Yurt dışından getirdiğiniz telefonun pasaport harç ücretini, Vergi Dairelerine, Garanti Bankasına, İş Bankasına, Deniz Bank ve Ing Bank gibi kurumlara, telefonun kayıt ettirileceği pasaport sahibi adına yatırabilirsiniz. Ödemeyi yaptığınız kurumlardan dekontunuzu aldıktan sonra sıradaki adım, IMEI numarasını almak olacaktır. Telefonunuzun IMEI numarası bulmak için #06# yı arayın. IMEI (seri numarası) telefonunuza sms olarak gelecektir. Bu numarayı güvenlik açısından kimseyle paylaşmayın. 

Yurt dışından satın aldığınız telefonu kayıt ettirmek için harç bedeli olan 1838 lirayı belirtilen kurumlara yatırdınız. Bunun ardından geçerli olan bir pasaport ve IMEI adımını da tamamladınız. Son işlem olarak E-devlet üzerinden, yurt dışından getirdiğiniz cihazın kayıt işlemini tamamlamanız gerekmektedir. 
E-devlet üzerinden kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girdikten sonra,  sitenin arama motoruna, IMEI KAYDET yazarak arama yapabilirsiniz. Tüm adımları doğru bir şekilde tamamladıktan sonra, yurt dışından aldığınız cihazın kayıt işlemi tamamlanmış olacaktır. 

Fakat bilmeniz gereken önemli bir husus daha bulunmakta. Farklı kişi pasaportlarına yurt dışı telefonlarını kayıt etme dönemi 2019 yılında son buldu. 31 Mayıs 2019 tarihinde, yurt dışından gelen telefonlar başkasının pasaportu üzerine kayıt ettirilemeyecek. Farklı birine ait pasaporta cep telefon IMEI kaydı yapılamayacak. Bunun yanı sıra önemli olan bir nokta daha bulunmakta. Bu düzenlemeye ek olarak getirilen yeni yasa ile, yurt dışından telefonu getiren yolcunun kimlik numarasına kayıtlı gsm hatları ile kullanılabilecek. Yani IMEI numarasını başkasının pasaportuna kayıt ettirip, kendi adınıza kayıtlı hattınız ile kullanım sağlayamayacaksınız. Bu sebeple, pasaport sahibinin adına yeni bir hat alınmasına gerekmektedir. Son olarak önemli bir dip not geçelim. İnternet ortamında maalesef ki her konuda dolandırıcılar mevcut. Sizlere yurt dışından telefon getireceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz. Belli bir miktar kaparo yatırmanızı isteyen kişilere paranızı vermeyiniz. Posta veya kargo yolu ile internet üzerinden yurt dışından telefon getirmek yasal değildir ve sadece getiren kişilere değil satın alan kişilere de para cezası uygulanmaktadır. 




Kaynak: HerTEknoloji Admin

Editör: HerTEknoloji Admin




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Mobil Dünya Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI